Sunday, June 8, 2014

西班牙歩きの旅#8 - Monforte de Lemos


巡礼路から外れることにしたのは、人気の峠セブレイロの宿が一泊予約できなかったことから、無理を強行するのも膝に不安があるし、回り道を検討し始めたからだ。するとクレデンシャルの最低条件100kmが確保できるサリアに南北から入るバスルートがあることが分かった。北のルーゴから行くより南の川沿いの方はどうかなと調べていくと、オーレンセ手前のモンフォルテ・デ・レモスという街にはパラドールがあり、川向こうの山に入れば評判の良いロッジとトレッキングルートもあることが分かって俄然興味が湧いた。パラドールの宿泊もそれほど高額ではないことから、このプランで相棒の了承を得た。
アストルガから汽車で約2時間半、駅前は活気なく寂れた田舎町かなという印象。タクシーもいないし、もともと歩くつもりでいた1kmくらい先の丘の上まで歩を進める。登りは標高100m近くありそうなのでそれなりの労力だった。大体、このパラドールに徒歩で来る客はまずいないだろう。古い修道院を改装した宿は周りの景色と静けさに落ち着ける場所という感じで、それからの2日間はフロントのロシオやレストランのバネッサとの親しみあるサービスと会話のおかげで楽しい滞在となった。




到着した日はホテルで食事を取り、翌朝観光案内所に向けてさらに街の先に行ってみると、むしろそっちが街の中心部のようでお店が増えてきた。骨董機械時計のお店などは土産を買いにもう一度戻りたいほどだ。案内所はワインショップの奥にあって、あれこれ相談の結果一軒の地元Ribeira Sacraのワイナリーへの訪問をアレンジして、タクシー手配もしてもらい乗り場に向かった。ワイナリーはどこも10km先のシル川沿いなので歩いては行けないようだ。

ワイナリーAdega Algueiraは田舎の一軒家で、別棟でレストランも経営している。オーナーのFernando Gonzálezさんが出迎えてくれ、中で英語の案内ビデオとテイスティングで1時間少々という組立のようだ。タクシーは後で迎えに来てくれる手筈となる。しかし10種類ほどのワインを次々に試飲しながら質問や会話でだんだん盛り上がってきてFernandoさんの話にも熱が入る。「日照が良いのでビオが出来る。水はけの良い土壌はここではティエドラ(テロワール)じゃなくて、ピエドラと言うくらいでね。」元々銀行の仕事をしていたのを辞めてワイン造りに入った気骨あるガリシア人で、ローマ時代からの伝統製法を踏襲し、樽は地元のガリシア・オークに拘ったりもすると言っていた。僕らはどうしてもワイン畑が見たいのでそう申し出ると、それは川から標高差最大500mの急斜面に一面段々畑を作っているので車で送ってあげるからその先歩いてご覧ということになった。表に出るとちょうどタクシーが頃合いを見て迎えに来たところで、訳を説明して迎車をさらに1時間遅らせてもらうことにした。確かに日当たりの良いシル川の南斜面は見事に全面段々の葡萄畑となっていて、ここまでの開墾や斜面での手入れ・収穫など大変な作業だと思った。(5月13日)


A sideway here was another Camino with St. Jacques! ここにも巡礼路!
The reason why we went off the Camino route was simply because we could not book a night at the popular Cebreiro Pass. I was worried to walk further to burden my knee, and started investigating detours. Then I found Sarria was accessible from north and south where is more than 100km away from Santiago enabling the Credential. Looking into the south route along Ria Sil instead of the north via Lugo, there was a city called Monforte de Lemos before Ourence where a palador was conveniently located near the station and if we go further sounth into the mountains across the river, a well-reputed lodge and some trekking courses existed, and all this sounded totally exciting. Also, the palador was actually affordable, and I obtained the consent from my partner about this alternative plan.

The train ride from Astorga was 2.5 hours, and nothing active in front of Monforte station: It looked almost like a deserted country town. There were no taxis but we anyway planned walking. The palador was on a hill with nearly 100m elevation, so one should expect some effort to make. There will be practically no others to visit the palador on foot. It was again a renovated, old monastery into a nice and calm lodging with the view of surroundings. For two days, we had a wondeful time thanks to the hospitality and friendly conversation with Rocio in the front desk and Vanessa in the restaurant.

We dined in the palador the night we arrived, which was nice. Next morning, we went to the tourist information further ahead, and this direction was actually the center of the town with more shops around. We were so interested in an antique clock store that we really hoped to come back here again to buy one. The information was side by side with a wine store, and we discussed with the staff the possible attractions to conclude in the end a winery tour in Ribeira Sacra arranging a taxi transportation in order. All wineries were along Ria Sil and the distance of 10 miles did not look practical for walking. So we went to the taxi stop.


Adega Alguera looked like a house, and they had another house serving as their restaurant. The owner, Fernando González, greeted us and the tour course was basically showing a guide video in English followed by some tasting for about an hour. As we go on the tasting of 10 different wines, all of us got more passionate through the converstion and questions/answers. “Sufficient sunshine allows bio here. And the soil is realtively dry, so we rather call it piedra here instead of tiedra (terroir)”, says Fernando. He used to be a banker before and turned into a wine maker, a stuborn Galician, stressing that they maintain the tradition of Roman wine-making methods and some of their barrels use local Galician oak. We appealed to him that we were interested in seeing the actual vineyards, and he offered a ride to the area near the river allowing us some walk there. In the meantime, the taxi came back to pick us up, and we explained and asked the driver to delay our pick up once again. The landscape of the slope up from Ria Sil was all vineyards in small incremental steps entirely under the sun which was wonderful. On the other hand, cultivating this land and continuing the care and the harvest seemed a real hard work.


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